Чоколадата не штити од рак на дебелото црево

27 јануари, 20120
i

Според експертите, дневната доза чоколада може да не заштити од појава на рак на дебелото црево. Тие направиле експеримент со глувци, поделени во две групи. Менито на првата група вклучувало чоколада, а на другата не. Потоа двете групи биле изложени на хемикалии кои предизвикуваат појава на тумор. И двете групи започнале да развиваат рак на дебелото црево, но кај оние кои консумирале чоколада, предраковите клетки биле многу помалку.

Храната како какаото, што е богата со полифеноли, игра важна улога како превенција од карциногени заболувања. Следниот чекор во истражувањето е да се провери дали и кај луѓето ќе делува на истиот начин. Но дотогаш имаме добро оправдување да си јадеме чоколади.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma