Ефектот на стресот врз кожата

7 мај, 20120
u

Постојат неколку теории за ефектот на стресот врз кожата, а заедничкото на сите нив е дека ефектот е огромен и притоа негативен.

Различните видови стрес можат да предизвикаат и различни реакции, но кожата е првиот индикатор за неговото присуство. Стресот може да се појави под формата на акни, осип, црвенило, флеки, кожата го губи здравиот изглед и станува бледа, безбојна.

Кожата секогаш реагира на стресот, а реакциите можат да варираат од појава на акни до розацеја, екзема, флеки, црвенило и сушење и лупење на одредени делови.

Добро балансираната диета, правилниот сон и физичка активност можат да помогнат многу на телото да биде поотпорно на нападите на стресот.

По време на стрес се намалува нивото на кислород, а како последица ослободување на повеќе слободни радикали, кои го уништуваат колагенот и еластинот во кожата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi