Фестивал на шарени слонови во Индија

2 февруари, 20120
NAS

Едно од најпочитуваните божества во хинду религијата е Ганеш, божество со глава на слон, па затоа слоновите се симбол на успехот и високиот статус во индиското општество, а во нивна чест се организираат и многу фестивали.

Еден о најпознатите годишни фестивали е „Фестивалот на слонови“, кој секоја година се одржува во Џапур, во индиската држава Раџастан, а кој е посетен и од многу туристи. Фестивалот е дел од Холи – фестивалот на Боите, па затоа сите слонови се исцртани со слики во многу шарени бои, а се украсени и со алки, шамии и синџири.

Она што е интересно е фактот дека на овој фестивал учествуваат само женки слонови. Погледнете како изгледаат тие:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma