Најголемите мочуришта во светот

23 јануари, 20120
SWAMP

Мочуриштето Васјуган – Русија

Најголемото мочуриште на планетата е Васјуган во Русија. 20% е пошироко од цела Швајцарија и 53.000 квадратни километри во вкупна површина. Во рамките на границите на мочуриштето има повеќе од 800 езера и многу реки и потоци извираат од овде. Мочуриштето е голем резервоар на свежа вода за регионот. Тој е дом на голем број на загрозени видови, што е загрижувачки за локалните еколози, со тоа што производството на нафта и гас станала огромна индустрија во тој регион.

Мочуриштето Пантанал – Бразил

Името Пантанал доаѓа од португалскиот збор “pântano”, што значи влажно, или мочуриште. Помалку позната од дождовната шума – Амазон, ова моќно мочуриште е во одредени периоди од годината поголемо од Англија и повеќе од 100.000 квадратни километри во текот на сезоната на дождови. Од декември до мај, 80% од површината е преплавена и е речиси 10 пати поголема од големината на Еверглејдс – Флорида. Нејзината вкупна површина изнесува околу 239.000 квадратни километри со 139.000 квадратни километри во Бразил. Значи таа е нешто поголема од Романија и речиси голема колку државата Мичиген.

Мочуриштето Суд – Судан

Суд, исто така познато како Бар ал Џабал, како Sudd или Al Sudd, е огромно мочуриште во Јужен Судан, формирано од страна на Белиот Нил. Зборот “sudd” е изведен од арапскиот збор “sadd”, што значи “блок”. Областа која мочуриштето ја опфаќа е една од најголемите водни живеалишта во светот. Ова мочуриште, за време на сувата сезона, изнесува околу 14 милиони хектари, каде доминираат треви и папирус. Кога сезоната на дождови ќе пристигне, се зголемува повеќе од двојно и изнесува колку половина од големината на Франција.

Мочуриштето Окефеноки – САД

Покрива 700 квадратни милји од Јужна Грузија и Северна Флорида, како огромен сад во облик на депресија во кој мочуриштето Окефеноки се развива. Стотици видови на диви животни се наоѓаат токму таму. Мочуриштето било формирана во текот на изминатите 6.500 години од страна на акумулација на тресет во плиткото корито на работ на античкото крајбрежје на Атлантикот. Името доаѓа од Hitchiti, исчезнат индиски јазик и оригиналот од Hitichi е okifanô: ki, што значи “клокот на водата”.

Мочуриштето Сандарбанс

Сандарбанс е најголемиот блок на прилив од мангрови мочуришта во светот. Името може да биде буквално преведени како “убава џунгла” или “убава шума” и доаѓа од “Sundari дрвата кои се наоѓаат таму во голем број. Шумата се наоѓа кај нозете на реката Ганг и се шири низ области на Бангладеш и Индија, Западен Бенгал и опфаќа 10.000 квадратни километри во областа, од кои околу 6.000 се во Бангладеш.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma