Nokia и понатаму е најголемиот светски производител

4 февруари, 20120
16944539794f2be530147c9472005100_orig

Во 2011 година најголем светски производите на телефони остана Nokia, и покрај намалувањето на испорачките во однос на 2010 година. Во Америка во последниот квартал на 2011 година, Nokia не е ниту во првите пет.

ComScore ги објави своите податоци за американскиот пазар на телефони во последниот квартал од претходната година.

Најголем производител, сметајќи ги смарт телефоните и мобилните телефони, беше Samsung, второто место го завзема LG, третото Motorola, а на четвртото е Apple. Петтото го држи RIM.

На првите пет места, сите освен Apple и Samsung забележале пад во однос на претходниот квартал, само Apple имаше раст (Samsung има ист удел како и во третиот квартал на 2011 година).

Што се однесува на глобалниот пазар, според податоците за цела 2011 година која ги објави IDC, ситуацијата е различна. Најголем производител е Nokia, со 27% на пазарен удел, и пад од 7,9% во однос на 2010 година.

Втор најголем производител на телефони во светот е Samsung, трет е Apple, четврт LG, а четврти е кинескиот производител ZTE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma