Островот кој 700 пати преминува од Франција во Шпанија и обратно! :)))

24 јануари, 20120
jn89-r4

На границата меѓу Шпанија и Франција се наоѓа островот на фазаните (Pheasant Island), кој досега верувале или не, бил повеќе од 700 пати преминуваше од една во друга сопственост на двете земји.

Со векови островот кој е помал од еден хектар, а кој се наоѓа на реката Бидасоа, која теше на север во Шпанија и на југот од Франција, било место за средба на кралските семејства, но и места каде се венчавале луѓето.

Токму на ова место шпанскиот крал Филип IV и францускиот Луис XIII ги запознале своите жени.

Покрај ова, островот е познат по тоа дека над него владение имаат и двете земји и Шпанија и Франција.

Досега повеќе од 700 пати тој преминувал во сопственост на Шпанија, па на Франција.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma