Откриени уште 11 Сончеви системи со 26 планети

28 јануари, 20120
139106

Cо ова откритие бројот на планети кои телескопот Кеплер ги забележал е зголемен на 60. Мисијата на телескопот Кеплер на американската вселенска агенција НАСА открила уште 11 нови Сончеви системи со 26 планети.

Од овие 11 нови Сончеви системи само еден е сличен на нашиот, наречен е Кеплер 33, има пет планети, но е постар и поголем. Откриените планети се со различна големина, најмалата има пречник 1,5 пати поголем од земјиниот, а најголемата е колку Јупитер.
Со дополнителни истражувања ќе се утврдува какви се планетите, кои маат густа, кои имаат гасовита атмосфера и друго.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma