Потребни состојки:
2 јајца
70 мл. масло за јадење
200 мл. јогурт
½ квасец
1 ќеричка прашок за пециво
Малку сол и шеќер
400 гр. брашно
2 лажици ќечап
300 гр. печеница
200 гр. кашкавал
100 гр. пршута
200 гр. свежи шампињони
1 лажица оригано
Припрема:
Во посебен сад ставете ги јајцата, јогуртот, маслото, брашното, квасецот, прашокот за печиво, солта и шеќерот и замесете тесто, па оставете го околу 2 часа да надојде.
Размесете го стасаното тесто на набрашнета работна површина и развлечете кора со дебелина од околу половина сантиметар.
Кората премачкајте ја со кечап, па со павлака, па со исецканата печеница и пршута и ренданиот кашкавал. Додајте ги и исецканите свежи шампињони и зачинете со оригано.
Свиткајте ја кората во ролат и печете во тава обложена со хартија на температура од 200 степени околу 20 минути. Откако ролатот ќе се испече исечете го на дијагонални ленти со дебелина од околу 3 сантиметри. Добар апетит!