Што после последната цигара???

2 декември, 20120
pusaci
Решени сте да престанете да пушите… и што потоа ?

Сте се запрашале ли некогаш што ако престанам да пушам… што ќе се случи ???

Следува список на промени кои настапуваат после одредено време, откако пушачот ќе престане да пуши.

По дваесет минути: Крвниот притисок и пулс паѓаат на нормала и температурата на рацете и нозете растат до нормала.

По осум часа: Концентрацијата на јаглерод моноксидот во крвта се спушта на нормала и концентрацијата на кислород во крвта расте до нормала.

По дваесет и четри часа: Се намалува опасноста од срцев инфаркт.

По четриесет и осум часа: Завршоците на нервите почнуваат да се обновуваат, се подобрува чуството за мирис и вкус и полесно се оди.

По две недели до три месеци: Се подобрува циркулацијата, капацитетот на белите дробови се зголемува за дури 30%.

По еден до девет месеци: Се намалува кашлањето, премореноста и забрзаното дишење и се регенерираат белодробните ќелии.

По една година: Опасноста од коронарни срцеви болести на пола е помала одколку кај пучшачите.

…па, од вас зависи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber