Во Сибир е пронајдено одлично сочувано тело на мамут!

8 април, 20121
mamut

Ловците во Сибир пронашле тело од редок мамут кој живеел пред 10.000 години во време на леденото доба, па го предале на научниците кои се особено импресионирани од тоа што телото е добро сочувано.

Истакнуваат дека ова е историско откритие кое ќе даде увид и нови детали од животот на мамутот., но и луѓето кои живееле во тоа време.

На телото од ова животно пронашле исекотина на грбот низ која му е остранет черепот, ‘рбетот и ребрата, а тоа докажува дека тогашните печински луѓе ловеле мамути па можеби допринеле за нивното истребување.

Покрај тоа, на телото се видлии и повреди кои укажуваат на тоа дека мамутот се борел со предатор, најверојатно лав, а потоа го дотепале луѓето.

One comment

  • jack

    8 април, 2012 at 15:54

    sto znaci zborot pecinski covek – dali mislite nesto za pecenje ili taka. Ne mozam da go razberam a i vo recnikot namakedonski jazik go nema

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma