Колку злато има на Земјата!

12 ноември, 20130
1

Замислете дека го поседувате целото злато на светот и одлучувате да го стопите и од него да направите коцка. Што мислите, колкави би биле димензиите на таа коцка? Сто метри? Можеби илјада? Ни приближно!

Според последното истражување на Земјата има вкупно 171 300 тони злато. Страните на коцката направена од ова злато би изнесувале 20.7 метри.

Според овие анализи во Србија има најмалку 265 тона злато.

Овој благороден метал се експлоатира веќе 6000 години и целото злато ископано од тоа време се уште се употребува.

Првиот златник е направен околу 550 година пне на територијата на денешна Турција.

Се проценува дека до 1492 година кога Колумбо ја открил Америка се ископани 12 780 тони злато.

Во гробницата на Тутанкамон пронајден е тон и пол злато.

Лоша вест е што златото се повеќе се користи за технолошки напредок – 12% од неговата количина се користи за индустриски машини после што не може да се рециклира. Во превод, златото станува потрошна роба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit