Потребни состојки:
- 1кг свинско каре
- 150гр суви сливи без коски
- 50гр ореви
- 100гр презла
- 50гр путер
- 30мл ликер
- 10 листови нане
- 10гр мед
- 50гр варени бадеми
- 50мл маслиново масло
- малку слатка павлака
- лажичка сол
- лажичка бибер
Начин на подготовка:
Додадете сол и бибер на месото, исечете го во средината и наполнете со суви сливи, кои претходно стоеле во ликер со ореви и лажица мед. Месото пржете го од сите страни додека не порумени. Зеленчукот исечете го на крупни коцки и се заедно печете околу половина час на 180 степени. Кога месото е речиси печено, извадете го од рерна, премачкајте со мед и путер, ставете го во презла и продолжете со печење на иста температура. На зеленчукот додадете бадеми. Во течноста од печењето, додадете ликер, запалете да испари алкохолот, ставете павлака и послужете како сос. Исечете го месото и служете со зеленчук.