Опасна шуга се шири на Балканот!

21 февруари, 20130
333

Заразната кожна болест наречена шуга многу брзо се шири во регионот и за последните неколку месеци, поточно од почетокот на годинава има регистрирано некаде околу 200 заразени.

Иако постојат податоци за точниот број на заразени, сепак постои сомнеж и страв дека тој број во моментов е многу поголем, бидејќи луѓето одат на лекар дури откако ќе имаат јасно изразени симптоми. Исто така се претпоставува дека има доста инфицирани луѓе во местата со претежно ромско население поради нискиот степен на хигиена, што претставува од своја страна опасен извор и жариште на болеста.

Шугата се пренесува многу лесно и брзо, само со допир, па затоа и многу брзо се шири најпрво во кругот на семејството, а после и надвор.

Вака изгледа паразитот:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber