Остров Тортуга – Остров на желката

19 ноември, 20130
Tortuga island

Тортуга е остров во Карипското Море , дел од државата Хаити, лоциран на северозапад од островот Хаити. Се протега на површина од 180 км ². Името на островот доаѓа од шпански и француски јазик и значи остров на желката. Во 17 -тиот век Тортуга бил главен центар на пиратството.

Островот е познат како една од најдобрите дестинации на Хаити . За најдобара плажа е издвоена Поан Салин ( Point Saline ), има и неколку интересни пештери, како и остатоци од француска борбена тврдина од 16 век .

Од време на време Тортуга за кратко се враќа на пиратското минато. Тука се снимени неколку пиратски филмови, меѓу кои серијалот за Пиратите од Карибите со капетанот Џек Спероу кој  е во голема мера заслужен за туристите кои се собираат.

Локалните жители се гаренарите, исклучително агресивен народ кој живее во мали села од приближно 225 поединеци распространети по островот. Тие имаат развиено сопствен јазик кој тешко се разбира дури и од експерти и манифестираат минимално разбирање на светските јазици. Има информации дека биолози и истражувачи пристигнуваат на островот со научни цели.

Остров Тортуга - Tortuga island

Остров Тортуга - Tortuga island

Остров Тортуга - Tortuga island

Остров Тортуга - Tortuga island

Остров Тортуга - Tortuga island

Остров Тортуга - Tortuga island

Остров Тортуга - Tortuga island

Остров Тортуга - Tortuga island

Остров Тортуга - Tortuga island

Остров Тортуга - Tortuga island

Остров Тортуга - Tortuga island

Остров Тортуга - Tortuga island

Остров Тортуга - Tortuga island

Остров Тортуга - Tortuga island

Остров Тортуга - Tortuga island

Остров Тортуга - Tortuga island

Остров Тортуга - Tortuga island

Остров Тортуга - Tortuga island

Остров Тортуга - Tortuga island

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit