Забранетиот град – Пекинг, Кина

21 ноември, 20130
Zabranetiot grad , kina
Забранетиот град или забранетиот дворец, кој се наоѓа точно во центарот на стариот град Пекинг бил царски дворец за време на династиите Минг и Чинг.

Денес е познат како музеј-дворец и важи за најголемата збирка на зачувани стари дрвени градби во светот.

Прогласен е за светско културно наследство на УНЕСКО во 1987-та година, како Царски дворец на династиите Минг и Чинг.

Дворецот поточно се наоѓа северно во непосредна близина на Тјенанменскиот плоштад и во него може да се влезе преку Тјенанменската порта.

Иако во него повеќе не живее царското семејство, Забранетиот град е симбол на кинеската државност и сликата на главната порта стои на амблемот на Народна Република Кина.

Музејот сега е една од најголемите туристички атракции во светот. kIna 1

kina2

kina3

Kina4

kina5

kina7

kina 6

kina8

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit