Замислете: Ем Босанец ем иноватор во Форд:) Епа милионер де:)

18 ноември, 20130
22

Иван Жилиќ оваа година исплатил на државата Луксембург над милиарда и 70 милиони евра данок, а неговата сметка изнесува неверојатни 24 милиарди евра и има документи кои ова го докажуваат, а за себе тврди дека е најбогатиот Хрват во историјата.

Роден е во Сараево, заминал во Германија како млад авто механичар, а таму положил државна матура и дипломирал. Откако дипломирал во Келн, целиот работен век го поминал во управата на германскиот “Форд“ во фабриките и Развојниот институт на германската автомобилка индустрија. Жилиќ седум години на конференциите и симпозиумите слушал како инжењерите зборуваат за нерешливите проблеми во нивната струка.

“Се додека не ми пукна филмот, и кога реков: Оставете го тоа на мене, јас ќе го решам!“ – раскажува босанскиот милјардер.

Во момент на инспирација Жилиќ успеал да го реши проблемот и направил револуција во таа област, а тоа бил неговиот 21-ви патент по ред. Благодарение на тоа, Жилиќ денес печали над две милиарди евра годишно.

Форд пред судот признале дека методата на Жилиќ им носи голема заработувачка, па според германскиот закон, на него треба да му припадне 7,81 евро по производ, односно 90 евра од секој произведен автомобил.

И бидејќи овој гигант годишно произведува околу 400 илјади нови автомобили, а само во Европа Форд има 5 фабрики, на Жилиќ му припаѓаат над 100 милиони евра годишно само од оваа компанија.

Foto: jutarnji.hr / Svijet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit