Состојки:
Прв слој
- 4 лажици агаве сируп (алтернатва – мед или друг засладувач)
- 4 лажици растопен путер
- 2 полни лажици путер од кикирики
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 2,5 шолји шеќер во прав
- 400 гр чоколадо
Втор слој
- 2 шолји карамел
- 4 лажици пржени кикирики
- 350 гр темно чоколадо
Подготовка:
Во еден сад помешајте половина од сирупот, растопениот путер, путерот од кикирики и екстрактот од ванила и со миксер мешајте на најмалата брзина додека сите состојки не се поврзат.
Полека додадете го шеќерот и продолжете да мешате додека не добиете изедначена, густа и леплива маса. Доколку таа е премногу тврда, додадете уште малку растопен путер, а доколку е ретка, додадете уште малку шеќер.
Со раце втиснете ја смесата во калап или сад за печење и ставете ја во фрижидер додека не ја подготвите смесата за вториот слој.
Во тенџерче, на средно силен оган растопете го карамелот и остатокот од сирупот, додадете ги кикириките и измешајте сè убаво, па тргнете го тенџерчето од оган.
Извадете го калапот од фрижидерот, прелијте го чоколадниот слој врз првиот и вратете го во фрижидер.
Кога смесата ќе се стврдне, извадете ја од калапот и исечете ја во лентички со средна дебелина.
На умерен оган растопете го чоколадото и во него потопете ги лентите една по една.
За полесно да се снајдете околу подготовката, погледнете го и видеото:
httpv://www.youtube.com/watch?v=CLvIJeYse8Y