Го прифаќате ли следниов предизвик?

17 септември, 201419
10

Обидете се да ја решите приложената подолу задача, како чиј што автор се појавува Лав Толстој. Се смета дека тој ја измислил за вториот клас  во црковно училиште.

Генералното мислење е дека можат да ја решат само 30% од средношколците, 20% од учениците и само 10% од вработените во банкарски и финансиски институции.

Имате 1 минута за давање на точен одговор.

Продавач продава капи. Една капа чини 10 рубљи. Доаѓа маж  и сака да купи една, но има само една банкнота од 25 рубљи. Продавачот го испраќа човекот со овие 25 рубљи кај сосед да ги размени за поситни. Момчето се враќа и носи 10 + 10 + 5 рубљи. Продавачот му ја дава шапката му враќа 15 рубљи. По некое време доаѓа сосетката и вели дека оние 25 рубљи се лажни и си ги сака назад парите. Што да прави? Продавачот збунет од касата ги враќа парите.

Прашањето е: За колку е излажан продавачот?

 

19 comments

 • jasmina

  8 октомври, 2014 at 19:26

  40 rublji + kapa

  Reply

 • ANE

  30 септември, 2014 at 13:25

  50 RUBLJI
  25 KOMSIJA+ 15 KUPEC+10SAPKA

  Reply

 • ANE

  30 септември, 2014 at 13:25

  50

  Reply

 • ANE

  30 септември, 2014 at 13:24

  50 RUBLjI
  25 NA KOMSIVKATA , 15 NA KUPECOT , 10 SAPKATA

  Reply

 • verica vukanova

  29 септември, 2014 at 17:42

  za 10 rublji e izlazan

  Reply

 • vujce

  29 септември, 2014 at 14:05

  35 rublji – i vratil na zenata 25te rublji sto ovaa predhodno gi rasitnila na 10+10+5 i plus na musterijata mu ja dal kapata od 10 rublji, vkupno prodavacot e osteten za 35 rublji

  Reply

 • алек

  27 септември, 2014 at 19:32

  25 рубљи и капа или 35 рубљи вкупно со се вредноста на капата.

  Reply

 • тања

  25 септември, 2014 at 11:51

  mi go nema odgovorot

  Reply

 • тања

  25 септември, 2014 at 11:30

  25 рубљи, додека не дошла сосетката се било во ред, а после продавачот морал на сосетката да и даде 25 рубљи. Позз

  Reply

 • feelgood

  24 септември, 2014 at 19:37

  25

  Reply

 • ...

  23 септември, 2014 at 17:40

  Kapata i 15 rublji

  Reply

 • sale

  20 септември, 2014 at 10:01

  50 rublji

  Reply

 • tete

  19 септември, 2014 at 12:44

  10 rubjli, tolu cinela kapata

  Reply

 • yoda

  18 септември, 2014 at 22:46

  НЕ е добро образложена задачАТА,бидејќи цитирам ”момчето се враќа и носи 10+10+5рубљи”,од тука тргнува се,не кажува колку му дал на продавачот и се повлекува понатаму!

  Reply

 • Ljubomir

  18 септември, 2014 at 14:52

  65 RUBLJI!

  Reply

 • Ma

  18 септември, 2014 at 11:39

  Prodavacot e izlazan za 15 rublji,zasto drugite lazni 15 lazni mu gi dal na kupuvacot,i toj na sosetkata i vratil 15 vistinsi rublji

  Reply

 • kkkk

  18 септември, 2014 at 10:46

  40 rublji

  Reply

 • tose

  17 септември, 2014 at 19:58

  за нула сосетката лажела

  Reply

 • tose

  17 септември, 2014 at 18:51

  A zosto prodavacot mu vrajka na deteto 15 rublji koga deteto gi rasitnilo neli kaj komsijata od 2 x10 i 1 po 5 rublji???????

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Korsan taksi - betasus giriş