
Монахињата Хилдегард фон Бинген живеела пред 800 години (1098-1179) а пред крајот на својот живот сведочела и објаснила дека сите нејзини записи и се’ она што го напишала потекнува единствено од небесните слики кои преку Бог и биле пренесени, опишани и објаснети сите болести и нивното лекување.
Папата Евгениј Трети наредил да се провери нејзината јасновидост па Црквата ја признала како светица. Денес, и по изминати 800 години, модерната медицина ги признава нејзините медицински начела како исправни.
Рецептот “Вино за срце“ покажал голем успех во лекувањето на болни со срцеви слабости, па затоа се употребува во секојдневната пракса.
РЕЦЕПТ ЗА ЛЕКОВИТОТО ВИНО ЗА СРЦЕ
10 свежи стебленца од магдонос (поголеми) заедно со листовите се става во 1 л чисто природно вино (бело или црно, сеедно) и се додава една до две големи лажици чист (домашен) вински оцет. Се вари 10 минути на тивок оган (внимавајте: виното пени!). Потоа се додаваат 300 г природен мед и се остава да се вари уште 4 минути. Топлото вино за срце се процедува и сеуште топло се става во шишиња кои претходно биле испрани со чист алкохол. Добро се затвора. Талогот кој се создава не е штетен и слободно може да се пие.
Многу е важно состојките да бидат природни и да се следи редоследот на постапката за приготвување. Не треба да се грижите што медот треба да се вари, бидејќи тоа е потребно за делотворноста на лекот.
Ако почувствувате тегоби со срцето, земете една, две, три или повеќе големи, полни лажици од виното, во текот на денот. Боцкањето во срцето кое го чувствувате поради промена на времето или поради некоја возбуда- веднаш ќе исчезне.
По неколку месеци редовна употреба, болните со слабо срце не чувствуваат тегоби и имаат повеќе енергија.