Срцев удар, болести на срцето, оштетување на бубрезите, мозочен удар…, ова се само дел од болестите кои медицината ги поврзува со високиот крвен притисок.
Покрај лековите, и храната во голема мера може да го намали високиот крвен притисок, со што се намалува и ризикот од низа сериозни заболувања.
Храна која го намалува крвниот притисок
Млечни производи
Ниско масно кравјо сирење и млеко
Урда
Ниско масен јогурт
Жито
Леб од цели зрна жито
Ориз
житарици
Свежо овошје (особено банана) и зеленчук без додатоци на сол и шеќер
Масти
Маслиново масло
Масло богато со омега 3 и омега 6
Бадемово масло
Зачини
Зелени зачини: оригано, жалфија, мајчина душица, босилек, магдонос,.
Ким, цимет, јаболкова киселина, лук во прав
Семиња
Семки од тиква и сончоглед (без сол), бадеми, сусам, просо
Други видови храна
компир (печен со лушпа), сок од вишни, темно чоколадо со 70% какао, какао, цвекло.