Од надвор изгледа како и било која друга куќа, но во себе крие една од најчуваните тајни на Југославија

2 октомври, 20140
Од надвор изгледа како и било која друга куќа, но во себе крие една од најчуваните тајни на Југославија

Куќата се наоѓа во шума, во близина на споменикот во Петрова Гора во Хрватска. Од надвор изгледа како и било која друга куќа, но длабоко закопана крие една од најчуваните тајни на Југославија.

Сите простории се меѓусебно одделени со паравани и со врати со шок-вентили во случај на атомска експлозија. Во задниот дел се наоѓа бетонска врата од 40 тони, која може да разбие и да запре дури и бран од нуклеарен удар.

Во случај на војна или елементарни непогоди изградени се радио станици кои би требало да ја преземат целата државна комуникација. Ова е особено заштитено во случај да дојде до окупација.

Интересно е што лифтот не се движи нагоре кон спратовите, туку само надоле кон засолништето, каде што може да се преживее и до три месеци без излегување надвор бидејќи има многу филтри кои обезбедуваат сосема доволно кислород за тој период.

Куќата е закопана длабоко во карпите, а пензионираниот полковник Златко Цишпер објаснува дека таа се простира на 2.000 квадратни метри, со цела низа простории – електрична централа, кујна, складиште, просторија за спиење и простор за деконтаминација.

На вториот кат под земја се наоѓа и радио соба, со огромна надворешна антена, а постои и посебна просторија во која има само генератори за производство на електрична енергија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Korsan taksi - betasus giriş