Кој почесто се вљубува на прв поглед – мажите или жените?

28 септември, 20160
5

„Се вљубивме на прв поглед“ е изјава која се дочекува со иронично вртење на очите или копнеж по тоа чувство.

Инстантната привлечност која може да ја почувствувате кон одредена личност е поврзана со процес кој се одвива во средишниот дел на предната мозочна кора (медијалниот предфронтален кортекс).

Зголеменото лачење на допамин (нервен предавател кој го контролира делот за задоволство во мозокот), окситоцин (хормон одговорен за поттикнување на емпатијата и комуникацијата) и адреналин (нервен предавател и хормон познат и по називот епинефрин, кој е одговорен за бројот на срцеви отчукувања и работата на крвните садови), според научниците се главните „виновници“ кои здружени меѓусебно создаваат хемиски ефект, за кој се верува дека е љубов на прв поглед.

Истражувањата покажуваат дека ваквата инстантна привлечност се случува во рок од 1/5 од секундата.

На големо изненадување, студиите покажуваат дека мажите почесто се вљубуваат на прв поглед, отколку жените. Причината лежи во фактот што мажите се повеќе заинтересирани за физичкиот изглед, па токму поради тоа визуелизацијата е сè што им е потребно на почетокот.

Жените од друга страна, изјавиле дека ваквата одлука може да ја донесат само доколку претходно разменат збор-два со личноста која ги привлекува.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma