Состојки:
- 500 грама тиквички
- 2 јајца
- Презла
- Пармезан
- Сол и бибер
- Лут буковец
За сос:
- 1 конзерва домати
- 2 чешниња лук
- Маслиново масло
- Сол и бибер
- 2 лажици свеж магданос
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени и обложете ја со хартија за печење.
Тиквичките излупете ги и исецкајте на покрупни парчиња за помфрит.
Во сад изматете ги јајцата, а во друг ставете поголема количина презла и нарендајте пармезан, сипете малку сол, бибер и лут буковец.
Секое парче тиквичка посебно прво натопете го во јајцата па во мешавината и редете го на плехот за печење.
Печете додека парчињата не добијат златна боја.
За сосот во тавче сипете две лажици маслиново масло и додадете го насецканиот лук.
Вклучете ја ринглата на најјако па кога лукот ќе добие потемна боја сипете ги доматите, посолете и ставете бибер по желба. Сосот нека се крчка на среден оган додека да добиете густина.
Пред да го послужете ставете свеж магданос.
Помфритот од тиквички и сосот служете ги топли.