Помфрит од тиквички

4 ноември, 20160
10

Состојки:

  • 500 грама тиквички
  • 2 јајца
  • Презла
  • Пармезан
  • Сол и бибер
  • Лут буковец

За сос:

  • 1 конзерва домати
  • 2 чешниња лук
  • Маслиново масло
  • Сол и бибер
  • 2 лажици свеж магданос

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 200 степени и обложете ја со хартија за печење.

Тиквичките излупете ги и исецкајте на покрупни парчиња за помфрит.

Во сад изматете ги јајцата, а во друг ставете поголема количина презла и нарендајте пармезан, сипете малку сол, бибер и лут буковец.

Секое парче тиквичка посебно прво натопете го во јајцата па во мешавината и редете го на плехот за печење.

Печете додека парчињата не добијат златна боја.

За сосот во тавче сипете две лажици маслиново масло и додадете го насецканиот лук.

Вклучете ја ринглата на најјако па кога лукот ќе добие потемна боја сипете ги доматите, посолете и ставете бибер по желба. Сосот нека се крчка на среден оган додека да добиете густина.

Пред да го послужете ставете свеж магданос.

Помфритот од тиквички и сосот служете ги топли.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi