Убава или паметна: Каков вид жени преферираат мажите?

20 февруари, 20160
1

Убава или паметна? Не велиме дека секогаш едната од овие карактеристики мора да доминира, но во едно неодамнешно истражување каде што мажите биле прашувани дали попрво би сакале да бидат со интелигентна и образована жена или со убавица, тие одговориле на следниов начин.

Убава или паметна: Каков вид жени преферираат мажите?

Резултатите од истражувањето кое било објавено во списанието „European Review of Social Psychology“ ни покажуваат дека мажите кои бараат животна партнерка го одбираат мозокот пред физичкиот изглед. Научниците проучувале неколку култури и откриле дека во земјите каде што жените се рамноправни со мажите, тие попрво би биле со жена која е интелигентна и образована, наместо убава. Тоа произлегува од социјалните норми и сфаќања, како и потребата жената финансиски да придонесува за издржувањето на семејството, односно и двата партнера да заработуваат.

Не е ретко во некои поразвиени земји жените да имаат поголема плата од својот партнер, но за разлика од порано, тоа веќе не им пречи на мажите. Баш напротив. Сите ние сакаме во животот да ни биде подобро и полесно, а не полошо. Токму затоа и мажите почнале да гледаат кон поголемата слика.

Од друга страна пак, жените ги одбираат мажите најпрво според изгледот, додека интелигенцијата и образованоста ги одржуваат како важен критериум, но пониско на листата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Korsan taksi - betasus giriş