16 Чекори за секој Родител да го научи своето дете на Самодоверба

25 август, 2020
GettyImages-1141200315-1200x754

Понекогаш е тешко да се најде линијата помеѓу задоволување, развој на индивидуализам и поттикнување на нарцизам – но експертите посочуваат дека најважната работа во сè е да се научи детето да не се плаши од нови предизвици.

Родителите честопати се борат со сомнежи за тоа како да го одгледаат своето дете во одговорен и добар човек. Притоа, тие мора да бидат внимателни да не бидат премногу строги или премногу благи, бидејќи никој нема да има добар ефект врз своето дете.

Психологот и автор на 15 книги за родители Карл Пикхард смета дека е исклучително важно родителите да научат на детето самодоверба за да не се плаши од нови предизвици.

„Непријатели на самодоверба се страв и обесхрабрување“, рече успешниот психолог.

Пикарт даде 16 совети како да се подигне самоуверено дете:

Цени ги нивните напори без разлика дали губат или победуваат

Растењето е поважно од патувањето. Значи, без разлика дали вашето дете постигнува победнички гол за нивниот фудбалски тим или шутира топка далеку од теренот, треба да ги пофалите за нивните напори. Никогаш не треба да се срамат затоа што пробале нешто.

„Упорноста гради самодоверба повеќе од успех на првиот обид“, објаснува Пикхард.

Охрабрете вежба што гради способност

Поддржете му на вашето дете да стори сé што е заинтересирано за него, без да извршите притисок врз него. Некои од најдобрите пијанисти започнаа да тренираат уште кога имаа само три години, поради што станаа музички виртуози.

„Вежбањето ви дава самоуверено очекување дека ќе има подобрување“, вели психологот.

Дозволете им сами да ги решат проблемите

Ако ја направите напорната работа за нив, тие никогаш нема да развијат способност или доверба дека можат сами да надминат одредени пречки. Значи, подобро е да добијат неколку четворки или тројки на училиште отколку петки, сè додека ги поттикнува да учат и да ги решат свои проблеми.

Оставете им да се однесуваат соодветно за нивната возраст

Не очекувајте од нив да се однесуваат како возрасни. Не е добро детето да мисли дека е добро само да се однесува како нивните родители.

Поддршка и љубопитност

Можеби понекогаш да се изморите од тешките прашања на сопственото дете, но треба да го охрабрите да биде љубопитно и да бара одговори. Ова е корисно за него затоа што тој сфаќа дека има работи што не ги знае и дека допрва треба да научи. Исто така, децата споделуваат информации со нивните родители и учат побрзо.

Дајте им нови предизвици

Покажете им на децата дека можат да исполнат мали цели за да постигнат поголемо достигнување како возење велосипед без помошни тркала.

„Родителите ја зголемуваат самодовербата кога ги зголемуваат своите одговорности“, истакнува Пикхард.

Не критикувај

Ништо нема да ги обесхрабрите децата со критика за нивните напори. Добро е да им дадете корисни информации и предлози, но родителот никогаш не треба да им кажува дека се лоши. Инаку ќе се исплашат и нема да сакаат да пробаат нови работи.

Однесувајте се кон грешката како чекор кон учење

 

„Учењето од грешки гради самодоверба“, тврди Пикхард. Но, со тоа, родителот треба да ја третира грешката како можност за учење и раст.

Вие не треба да бидете премногу заштитнички на вашето дете. Треба да им дозволите да се мешаат понекогаш и да им објасните како можат да направат подобро следниот пат.

Бидете отворени за нови искуства

Како родител, вие имате одговорност да го изложите вашето дете на различни работи во животот и нови искуства со цел детето да развие самодоверба во соочување со поголем свет. Така, децата разбираат дека колку и да е страшно и различно нешто, тие можат да го надминат.

 

Научете ги што знаете како да направите

Вие сте херој на детето веројатно сè додека не стане тинејџер. Затоа, научете го тоа што знаете како да размислите, да се однесувате и да зборувате. Бидете добар пример за него и станете негов пример за улоги.

Не кажувај им кога се грижиш за нив

Грижата за родителите честопати е под влијание на факторот што ја уништува самодовербата на детето.

Пофалете ги кога ќе се соочат со неволја

Животот  не е фер и секое дете мора да го научи тоа во одреден момент од нивниот живот. Родителот треба да му помогне да разбере дека секој пат до успехот е исполнет со пречки.

Понудете помош и поддршка, но не премногу

Ако премногу му помагате на вашето дете, тие нема да знаат како да ви помогнат кога не сте со нив.


Пофалете ги за храброста да пробаат нешто ново

 Без разлика дали се работи за спорт или возење во луна парк, родителите треба да ги пофалат децата што се подготвени да направат нови работи. Само кажи нешто како, „Вие сте храбри да го пробате“. Прославете ја возбудата од учење нешто ново.

 Децата учат од нивните родители како да реагираат на нешто. Значи, ако сте возбудени затоа што тие учат да пливаат или нов јазик и тие ќе бидат. Бидете авторитативни, но не премногу строги Кога родителите се премногу  строги, децата можеби имаат помала самодоверба да го изберат својот пат.

escort - Korsan taksi