Во денешно време болестите се сè почести, особено канцерот. Лекарите советуваат балансиран начин на живот, како и консумирање на здрава храна.
Покрај тоа, сè повеќе истражувања ја покажуваат здравствената придобивка за цел организам од овој зачин, како и моќта која ја има да го заштити телото од оваа лоша болест.
Одржувањето на здравиот начин на живот, редовната физичка активност, исфрлувањето на брзата храна и газирани пијалоци, сето тоа може позитивно да се одрази врз целокупната состојба на организмот.
Меѓутоа и куркумата може да помогне значително да се намали ризикот од рак и да се зајакне целиот организам. Докторите се сè посигурни во оваа теза, а доктор Питерсон објаснува зошто куркумата е толку добра за нас.
Куркумата е одличен лек против стареење, заради своите активни состојки. Овој зачин има антивоспалителни и антиоксидативни својства кои особено ги штитат срцето, белите дробови и мозокот од многу состојби.
Се советува да се додаде куркума во секое јадење, а најдобро е со неа да се започне денот. Додадете го овој зачин во појадокот и набрзо ќе ја почувствувате предноста која ја носи со себе.
“Многу луѓе се убедени дека животниот век во голема мера е одреден од генетиката, но гените играат многу помала улога отколку што првенствено се верувало. Се покажало дека клучни фактори се исхраната и начинот на живот”, вели тој.
“Овој зачин содржи моќно биоактивно соединение наречено куркумин. Се смета дека куркуминот заради своите антиоксидантни и противвоспалителни својства помага во одржување на работата на мозокот, срцето и белите дробови, штити од карцином и болести поврзани со стареењето.”