Четири причини за болки во брадавиците

8 август, 20200
ррррр


Д-р Ама Хусеин, педијатар и специјалист за доење и основач на приватната клиника Pure Direct Pediatrics, ги објасни можните причини за болка и кога е важно да се види лекар.

1. Инфекција

Постојат голем број на можни инфекции кои ќе создадат проблеми со брадавици, од бактериски до габични и вирусни инфекции. Болката поради инфекција може да се опише како чувство на топлина околу брадавицата што е резултат на зголемен проток на крв во областа, а тоа е начинот на кој телото се обидува да се заштити од инфекција.

Unhooking a bra


2. Дерматит

Ако сте склони кон егзема или псоријаза, веројатно е дека сте имале и воспалителни промени околу брадавиците и на дојките. Ако, од друга страна, не сте склони кон такви услови, тоа едноставно може да биде алергиска реакција.


3. Хормони

Хормоналните промени можат да предизвикаат зголемена чувствителност на брадавиците, особено во времето пред менструацијата, кога ќе започнете да земате нова контрацепциска пилула, за време на бременоста или веднаш по породувањето, вели д-р Хусеин.

Fotolia

4. Доење

Постојат голем број на проблеми кои произлегуваат од доењето. Лошото позиционирање или премногу слабото цицање може да предизвика болка. Но, др. Хусеин ги потсетува жените дека не е секогаш нивна вина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi