Што е всушност „љубов“ и неколку чувства кои таа ги предизвикува

8 август, 20200
gbvn


Важно е да се разјасни дека секој доживува и изразува љубов на свој уникатен начин. Како и да е, имајќи го ова предвид, клиничкиот психолог Боби Вегнер вели: „Она што го знаеме е дека постои разлика помеѓу страста, привлечноста и приврзаноста, кои се комбинираат со она што јас го дефинирам како љубов“.


1. Повеќе од страст

Важно е да се препознае разликата помеѓу страста и љубовта. Иако страст е една фаза на патот кон љубовта, ќе ви треба повеќе од физичка привлечност за да трае. Страста е силна сексуална привлечност која се обидува да ја задржи врската на идеално ниво додека љубовта вклучува „тешки“ разговори и истражување на болни емоции.

2. Нема размислувања за ризик

Ако ништо друго, ризикот е она што ги прави новите љубови возбудливи. Љубовта нè прави поотворени за другата личност, пред се, така што таа навистина може да нè види и да разбере каков што сме. Љубовта е огромен ризик, затоа што и покрај можноста за скршено срце, влегуваме во врска со насмевка.


3. Се чувствуваме смирени и задоволни покрај партнерот

Конечно, како што поминува фазата на меден месец, и вие и вашиот партнер навистина чувствувате дека се познавате и дека сте мирни и задоволни едни со други. Ова делумно се должи на хормоните ослободени за време на фазата на врзување кои го олеснуваат врзувањето, окситоцинот и вазопресинот.

4. Чувство дека „тоа е тоа“

Љубовта не секогаш има „добри објаснувања“, од каде доаѓа идејата за безусловна љубов. Како што психијатрот Елен Вора го опишува , скоро се чувствуваме како да постои божествена сила која ни кажува дека сме на вистинскиот пат. Не е секогаш лесно, па дури и неопходно и позитивно, но секогаш се чувствуваме како да сме таму каде што треба да бидеме “.

6 Crucial Things You Need to Know About Falling In Love


5. Чувство на исполнетост

Не ни треба друг за да нè надополни, но љубовта се случува меѓу двајца цели луѓе, затоа Керол го нарекува „цела љубов или вистинска љубов“. Само значи да се чувствувате одлично како тим.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi