Дали се сомневате во вашиот партнер и врска? Еве зошто понекогаш тоа нема никаква врска со него

8 август, 20200
ljubovni soveti

Вие сте во врска со прекрасна личност што ја сакате. Вашата комуникација е одлична, вие сте искрени еден со друг и си верувате еден на друг. Но, понекогаш се случува да се запрашате и да се сомневате во партнерот и врската.

Ако ви се случило слично сценарио, едно од прашањата што си го поставивте во вашата глава беше секако она за вашата способност да сакате и да одржувате здрав однос. Но, дали е тоа навистина причина за загриженост и дали тоа им се случува понекогаш на другите луѓе? Ако сте доживеале (или доживувате) нешто слично, немате причина да се грижите. Чувството што се создава во вас се нарекува (love anxiety) љубовна вознемиреност и може да се случи во која било фаза од врската. Иако кај многу луѓе љубовна вознемиреност се јавува на почетокот на врската, додека сè уште не го запознале целосно партнерот, таа може да се појави подоцна и може да не е поврзана со партнерот и промените во неговото однесување.

Знаци на љубовна вознемиреност

Љубовната вознемиреност може да има различни форми и може да се појави на различни начини. Иако не претставува нешто анормално и невообичаено кај луѓето, може да ве спречи во секојдневниот живот и може негативно да влијае на вашата врска со партнерот. Ова се некои знаци што ќе укажат на љубовна вознемиреност.

Ве загрижува дали му значите

Најчестата форма на љубовна вознемиреност е загриженоста за чувствата на другата страна. Ако се грижите дека не му недостасувате на вашиот партнер кога не сте наоколу, дека партнерот е со вас само заради работите што ги правите за него и дека тој не би бил тука за вас кога ќе се најдете во неволја, тоа значи дека ја доведувате во прашање неговата љубов и лојалност.

Загрижени сте за разделбата

Секој што е во здрава врска, ќе ви потврди дека таа го прави среќна, исполнета и сигурна личност. Сосема е нормално да се сака врската да остане на тој начин и да се развива во нешто уште поубаво. Но, понекогаш таквите мисли можат да се претворат во страв од минливост и прекин. Луѓето кои развиваат таков страв, честопати ќе избегнуваат да зборуваат за проблеми во врската, ќе ги игнорираат работите што ги мачат со партнерот и премногу ќе се грижат за чувствата на партнерот.

Се сомневате во опстанокот на врската

Љубовната вознемиреност често се јавува во форма на грижа за иднината, односно во форма на сомнежи за компатибилност. Сето ова ќе доведе до преголемо и премногу често преиспитување на дури и најмалите работи во кои се разликувате.

Ја саботирате врската

Понекогаш љубовната вознемиреност е токму спротивното од мислите во вашата глава, преиспитување и трошење повеќе време грижејќи се отколку уживајќи во врската. Понекогаш се прикажува преку вашите постапки и тестирањето на вашиот партнер на многу грди и детски начини. На пример, некои луѓе кои страдаат од љубовна вознемиреност редовно предизвикуваат кавги, свесно го отфрлаат својот партнер, па дури и се обидуваат да го направат љубоморен за да видат колку му е грижа.

Причини и решенија

Иако овие однесувања не се пример за здраво однесување во односот, тие не се невообичаени и не се нешто од што треба да се плашите. Ако сте свесни дека имате неосновани сомневања и дека ја саботирате својата врска на некој начин, обидете се да ги пронајдете причините за ваквото однесување во себе. Честопати причините се закопани длабоко во луѓето и се поврзани со минати љубовни искуства и детска траума. Ако вашите претходни партнери ве изневерија, експлоатираа или ве лажеа, голема е веројатноста дека заради нив имате проблем со доверба и недостаток на самодоверба.

Но, ништо од тоа не е нерешливо. Како прво, бидете гласни и искрени. Објаснете му на вашиот партнер како се чувствувате без да го нападнете или обвинувате. Ако заклучите дека вашите сомнежи и стравови се неосновани, работете на себе. Поминете слободно време со свои хоби и работи што ќе ви помогнат да изградите самодоверба, не дозволувајте лошите чувства да ве надминат. Обидете се да ги разберете и никогаш да не заборавите дека за решавање на такви работи честопати треба разговор со добар психотерапевт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi