Еден од најголемите извори на хранливи материи- Дали би пробале?

10 август, 20200
1290596

На фармата „Hargol Foodtech“ скакулци се сместени во правоаголен сандак кој некогаш бил кокошарник. Таму се чуваат во низа внимателно уредени, климатски контролирани кафези, каде што ги хранат со пченична трева за време на тримесечен животен циклус, пред да ги убијат и печат.

Директорот на фабриката Дор Тамир како дете слушаше приказни за скакулци кои уништуваат полиња во неговиот околина. Но, јеменските Евреи кои живееле во близина не сметале дека скакулците се штетници, туку јасен извор на хранливи материи, се сеќава тој.

Кога порасна, Тамир стана претприемач и нутриционист, кој се грижеше за цената што светот требаше да му ја плати за да му обезбеди на растечкото население доволно животински протеини.

Пред шест и пол години, тој сфати дека скакулците се решението и ја основа компанијата „Hargol“, што на хебрејски значи скакулец.

Неговата цел е неговата компанија да биде прва во светот што одгледува скакулци на комерцијално ниво и да му обезбеди на светот поздрав и поодржлив извор на протеини.

„Фуј“ фактор

Експертите се согласуваат дека светот би можел да се соочи со голем проблем во снабдувањето со храна. Со околу 10 милијарди луѓе што се очекува да живеат на Земјата до 2050 година, за одгледување добиток за храна ќе бидат потребни огромни области на земјиште и еднакво голема количина на вода.

Тамир вели дека скакулецот е составен од 70 проценти протеини и ги содржи сите аминокиселини, како и други хранливи материи. Тој посочува дека тие не содржат заситени масти или холестерол и дека содржат „само добри работи, без лоши работи“.

Тој проценува дека околу 2,5 милијарди луѓе, претежно во земјите во развој, консумираат инсекти како дел од нивната редовна исхрана. „И од инсектите, скакулци се јадат најмногу“, истакнува Тамир.

„Но, кога се обидувате да ги продадете на северноамерикански или европски клиенти, најтешкиот дел е надминување на тој „фуј фактор“, додава тој.

Скакулци и мед

Во книгата на Излез од Стариот завет, скакулците се споменуваат како една од десетте маки што ги испратил Бог во Египет, откако фараонот одби да го ослободи народот на Израел од ропството.

Има еден пасус во Левитскиот законик во кој се вели дека скакулите се кошер. Евреите во Јемен и Северна Африка ги јаделе со генерации, но во Европа не е случај.

Тамир се надева дека ќе воведе скакулци во редовната израелска кујна со тоа што ќе добие сертификат за кошер на главниот државен рабин за неговите производи, за што се дебатира веќе некое време, бидејќи во Тора може да се најдат контрадикторни тврдења. Имено, некои видови скакулци се прифатливи, додека некои не се.

Тамир е оптимист и верува дека на крајот ќе добие одобрение од рабинат, а во меѓувреме има намера да им понуди на американските и европските христијани енергетски шипки збогатени со протеини од скакулци и еврејски мед.

„Конечно, Новиот Завет вели дека Јован Крстител јадел скакулци со мед“, рече тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi