Еве зошто не можеме да се сетиме на соништата и како да ги запаметиме

24 август, 2020
фвгбн

Многумина од нас имаат проблеми да ги запомнат нашите соништа, а причината за тоа лежи во комплицираниот циклус на нашиот сон. Додека детално се сеќаваме на некои соништа од пред неколку години, нешто што сме сонувале вчера не може да се реконструира. За многу луѓе, соништата се недопирливо искуство. Ако сме среќни, можеме да се потсетиме само на впечатокот за сонот, па дури и оние кои претходно се сеќаваа на неверојатните детали од нивните ноќни авантури, можат да се разбудат еден ден без никакво сеќавање за минатиот сон.

What is Lucid Dreaming? - Wake Up In Your Dreams

Сонувањето е најтесно поврзано со фазата на спиење позната како РЕМ, која понекогаш се нарекува десинхронизиран сон затоа што може да имитира некои знаци на будност. Во фазата на РЕМ, очите брзо се движат, има промени во дишењето и циркулацијата, а телото влегува во парализирана состојба позната како атонија. Тоа се случува во бранови за 90 минути за време на спиењето и тоа е точно фазата во која сонува нашиот мозок.

Playing physically interactive video games is associated with ...


Во фазата РЕМ, постои дополнителен проток на мозокот кон клучните делови на мозокот, односно кортексот што ги исполнува нашите соништа со нивната содржина, и лимбичкиот систем кој ја обработува нашата емоционална состојба. Додека сме во оваа фаза на спиење во која сонуваме, кортексот и лимбичкиот систем се полни со електрична активност. Предните лобуси, сепак, кои ги регулираат нашите клучни способности, молчат. Ова значи дека честопати слепо прифаќаме што се случува во ова често бесмислено опкружување, сè додека не дојде време да се разбуди. – Колку повеќе се мешаат сликите, толку е потешко да се запамети. Соништата кои имаат појасна структура е многу полесно да се запомнат – вели професорот по психологија, Дидри Барет.

escort - Korsan taksi