Ја измерија температурата на црн и бел автомобил: Ќе се шокирате од разликата, додека надвор е 37 степени

13 август, 20200
avtomobili

Еден од најжешките денови од ова лето ни донесе „пријатни“ 37 степени во сенка. Барем така велат метеоролозите. Она што тие сигурно нема да ви го кажат, се температурите на вашите автомобили додека се пржат на сончевиот паркинг.

Решивме да откриеме кои автомобили го привлекуваат сонцето– оние со црна или оние со бела боја. Познат е фактот дека црното привлекува повеќе сончева светлина отколку белото, но дека разликата во температурата измерена на хаубата на црниот и белиот автомобил е голема – не можевме да веруваме во тоа, сè додека ласерскиоттермометар не го покажа резултатот.

Аспираторот на белиот автомобил покажа 36,9 степени, слично на надворешната температура.

Ако навистина мислите дека омилената боја на автомобилот ви е црна, знајте дека загрева двојно повеќе од белата. Ласерскиот термометар покажа дека, за разлика од белиот автомобил, црниотима неверојатни 72,6 степени Целзиусови !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi