Кој ќе влезе во ова проколнато село не излегува жив. Жителите се криеле за време на пандемија и таму ја чекале својата смрт

25 август, 2020
dargavs_russia_town_of_the_dead1


На границата со Грузија, недалеку од оддалеченото руско село Даргав, се остатоци од повеќе од 10.000 луѓе. Она што е чудно е дека луѓето овде претежно биле погребани над земјата, така што целата сцена потсетува на проколнато село. Повеќе од 10,000 луѓе, претежно затрупани во облека и лични работи, се закопани на овие антички гробишта, нешто над руската граница со соседна Грузија.

Верувањето на локалното население дека секој што еднаш ќе влезе во селото Даргав, не се враќа жив од таму, не е единствената мистерија што ги опкружува овие морничави гробишта, а историчарите постепено ги откриваат сите свои тајни. Од 16 век, оваа област на обработливо земјиште на југот на Русија се користи како гробишта. Според една теорија, по татарската инвазија и уништувањето на оваа област во текот на 13 век, месното население кое живеело во оваа рамнина долга 17 км на Кавказот, започнало со градење гробници над земјата во обид да заштеди вредно обработливо земјиште.

Dargavs Village - Inside the City of the Dead - Dark Tourists

Втората теорија го поврзува „градот на мртвите“ со индо-иранската традиција воспоставена од Сарматите, населувајќи ги јужните руски региони за време на нивните миграции, што подразбира закопување на мртвите над земјата, од почит кон неа. Денес, оваа локација вклучува 99 исклучително добро сочувани гробници, со закривени покриви и еден прозорец, каде во секоја од нив лежат 100 закопани тела. Историските податоци за големата епидемија на чума што се ширеле во регионот во текот на 17 и 18 век, содржат и приказни за населението на Даргавите, кои се криеле во овие надземни крипови, како еден вид карантин за заразените, и таму ја чекале нивната смрт.

escort - Korsan taksi