Лекувањето на Ковид-19 со крвна плазма: „Многу непознати, но делува“

13 август, 20200
17865608365f3416e7038eb103873356_v4 big

Досега, над 200 пациенти биле третирани со крвна плазма од оние кои го „прележале“ ковид и имаат антитела во Србија, а собрани се повеќе од 1.100 единици плазма.

Од почетокот на април, Институтот за трансфузија на крв во Србија започна да собира плазма од пациенти кои биле подложени на ковид и имаат антитела во крвта. Наскоро на нив им се придружи и Институтот за трансфузија на крв на Војводина, а во системот планира да се вклучат и Ниш, Крагујевац и Ужице.

Милица Јовиќ од Институтот за трансфузија на крв на Србија изјави дека првите резултати во светот и кај нас покажуваат дека ефектите од примената на антиковид плазма се добри.

Таа додава дека плазмата обично се користи за лекување на најтешките пациенти, кои се и на други видови терапија и дека е потребно време да се процени ефектот на која терапија.

„Има многу непознати во секој аспект“, рече Јовиќ, но додаде дека ефектите од третманот со плазма се секако позитивни и дека резултатите ширум светот во моментот го покажуваат тоа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi