ПОЗИТИВНИ СТЕ НА КОРОНАВИРУС? Научниците дојдоа до интересно откритие – можеби немате вирус; Еве за што станува збор

30 август, 2020
Rijeka: Veliki broj turista čeka u redu kako bi se testirali na koronavirus

‘Одлуката да не се тестираат луѓе без симптоми е погрешна.

Треба да го зголемиме бројот на тестови на различни луѓе, но треба да го сториме тоа со сосема различни механизми. ‘

Некои од водечките медицински експерти во САД изразија нови сомнежи во бескрајната дебата за тестирање на коронавирус во таа земја, бидејќи стандардните тестови покажуваат огромен број луѓе кои носат релативно незначителна количина на вирус.
Повеќето од овие луѓе веројатно не се заразни, а идентификацијата може да доведе до застој и да спречи наоѓање на оние кои навистина можат навремено да ја шират инфекцијата.

Но, научниците велат дека решението не е да се тестираат помалку или да се прескокне тестирањето за оние без симптоми, како што неодамна беше предложено од Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ).
Наместо тоа, новите податоци ја покажуваат потребата за поширока употреба на брзи тестови, дури и ако тие се помалку чувствителни. „Одлуката да не се тестираат луѓе без симптоми е погрешна“, вели д-р. Мајкл Мина, епидемиолог од Харвард, повикувајќи се на препораките на ЦДЦ. „Всушност, треба да го зголемиме бројот на тестови на различни луѓе, но треба да го сториме тоа со сосема различни механизми“, додаде тој.

Квантитативно прашање

Најавата од администрацијата на американскиот претседател Доналд Трамп во четвртокот дека ќе купи 150 милиони брзи тестови може да биде чекор во таа насока. Најчестите дијагностички тестови за коронавирус, т.н. тестови со ПЦР даваат едноставен бинарен одговор „да“ или „не“ на прашањето дали некое лице е заразено.

Сепак, слични тестови за ПЦР за други вируси откриваат и колку е заразен пациентот, со што се дава груба проценка за тоа колку вируси има во неговото тело.

„Ние користиме исти постапки за сите, и тоа е само плус или минус – тоа е сè. Ние тоа го користиме за клиничка дијагноза, за јавно здравје, за политика на донесување одлуки “, рече Мина.

Но, тој смета дека „да или не“ едноставно не е доволно добар.
Количината на вирус треба да ги одреди следните чекори на пациентот.

„Мислам дека е навистина неодговорно да се откажеме од фактот дека станува збор за квантитативно прашање“, вели д-р Мина.

Повеќето носат мала количина на вирус

ПЦР тестовите го зголемуваат генетскиот материјал од вирусот во циклуси; колку помалку циклуси се потребни за откривање, толку е поголема количината на вирус во примерокот. Колку е поголема количината на вирус, толку е поголема веројатноста пациентот да биде заразен. Податоците за бројот на циклуси на засилување потребни за пронаоѓање на вирусот, наречен „праг на циклус“, никогаш не се вклучени во резултатите испратени на лекар на болен пациент, иако токму овие податоци можат да кажат колку е заразна личност.

Во три групи на податоци за тестови кои вклучуваат прагови на циклуси, собрани во Масачусетс, Њујорк и Невада, скоро 90 проценти од луѓето кои биле позитивни на тестот носеле многу мала количина на вирус, открива Тајмс. Заклучно со четвртокот, во САД се пријавени 45.604 нови случаи. Ако стапките на инфективност од истражувањата во Масачусетс и Њујорк се применат на целата земја, тоа ќе значи дека само на околу 4500 луѓе навистина им е потребна самоизолација и дека треба да се најдат нивните контакти.

Решението може да биде да се прилагоди прагот на циклусот што сега се користи за да се одлучи дали пациентот е заразен. Некои тестови се ограничени на 40, некои на 37, што значи дека сте позитивни на коронавирус ако процесот на откривање на вирусот бара 40 или 37 циклуси.

Тестови за чувствителност

Тестовите со толку висок праг не откриваат само живи вируси, туку и генетски фрагменти од вирусот, остатоци од претходна инфекција кои не претставуваат никаква опасност, што може да се спореди со наоѓање единствена коса од лице кое одамна ја напуштило просторијата, вели д-р Мина. Секој тест со 35 или повеќе циклуси е преосетлив, се согласува итн. Џулиет Морисон, вирусолог на Универзитетот Риверсајд во Калифорнија.

„Бев шокиран што луѓето мислат дека 40 значи позитивно“, рече таа, додавајќи дека би било многу поразумно да се користат 30 или 35 циклуси.

Мина вели дека ќе го постави прагот на 30 или дури и помалку. Овие промени би значеле дека количината на генетски материјал во примерокот треба да биде сто или илјада пати поголема од сегашниот стандард за резултатот од тестот да се земе како позитивен, односно доволно позитивен, за да бара каква било реакција.

Американската администрација за храна и лекови (ФДА) тврди дека тие не утврдуваат кој праг на циклусот се користи за да се утврди дали некој е позитивен или не, но дека „комерцијалните производители и лаборатории ги поставиле своите прагови“.

ЦДЦ ја испитува употребата на прагови на циклуси за донесување одлуки и дека е потребна соработка со ФДА и производители на тестови за да се осигура дека тестовите се користат соодветно и сите знаеме што навистина значат резултатите.

Пресметките на ЦДЦ сугерираат дека е многу тешко да се открие жив вирус во примероци кои поминале повеќе од 33 циклуси. Некои лаборатории рекоа дека не им било побарано од ЦДЦ да ги наведат вредностите на прагот или да ги споделат податоците со епидемиолозите.

На пример, лабораторија во Северна Каролина користи тестови на Термо Фишер за коронавирус, што автоматски ги базира резултатите на 37 завршени циклуси. Портпарол на лабораторијата вели дека оние што ги спровеле тестовите немале пристап до детални бројки.

Пропуштена можност

Некои експерти велат дека тоа е уште една пропуштена можност да научите нешто за вирусот. „За мене е неверојатно што луѓето не ги запишуваат сите вредности на тестот, туку само враќаат тест со етикета позитивен или негативен“, вели Ангела Расмусен, вирусолог од Универзитетот Колумбија во Њујорк.

„Би било многу корисно да имате информации дали некој кој е позитивен на тестот е исто така носител на висока или мала количина на вирус“, додаде таа.

Вработените во Центарот Вадсворт, лабораторија во Њујорк, имаат пристап до вредностите на прагот на циклусот од тестовите што самите ги спровеле и ги анализирале податоците на барање на „Тајмс“. Во јули лабораторијата идентификуваше 794 позитивни тестови засновани на прагот од 40 циклуси. Ако прагот беше 35 циклуси, околу половина од тие тестови повеќе нема да бидат позитивни. Ако прагот беше 30, дури 70 проценти од тестовите би биле негативни.

Во Масачусетс, 85 до 90 проценти од луѓето кои биле позитивни со праг од 40 циклуси повеќе не би биле тоа ако прагот беше 30, вели Мина, додавајќи дека тоа значи дека никој од нив нема да треба да бара контакти.
Тие не ги тестираат оние што треба
Воодушевени се и други експерти. „Навистина сум шокиран што толку висок процент на луѓе кои беа позитивни со таков праг на висок циклус“, вели д-р. Ашиш haа, директор на Глобалниот здравствен институт на Харвард. Тој заклучува дека ова значи дека навистина треба да гледаме на тестирање на сосема поинаков начин.

Haа вели дека сметал дека проблемот со тестовите за ПЦР е што количината, фреквенцијата и брзината на тестирање што се потребни не можат да бидат доставени. „Сега сфаќам дека најважниот дел од проблемот е што воопшто не ги тестираме луѓето што треба да ги тестираме“, вели тој.

Скот Бекер, извршен директор на Здружението на јавни лаборатории, вели дека е особено загрижен за бројот на луѓе со позитивни резултати кои не се заразни. Ова многу го загрижува, бидејќи бројот е многу голем. Бекер додава дека има намера да се сретне со д-р Мина за да разговара за проблемот.

ФДА тврди дека луѓето може да носат помала количина на вирус доколку неодамна биле заразени, а помалку чувствителен тест би ги пропуштил овие инфекции. Но, овој проблем може лесно да се реши, убедена е Мина. „Тестирај ги повторно, шест или 15 часа подоцна“, советува тој.
Брзите тестови би откриле такви пациенти брзо, дури и ако тие биле помалку чувствителни, бидејќи количината на вирус би се зголемила брзо.

Важна улога на тестовите за ПЦР


Тестовите за ПЦР сè уште играат важна улога, велат Мина и други експерти. На пример, нивната чувствителност е важна за откривање на ново заразените лица кои ќе учествуваат во тестирање на нови лекови. Сепак, со 20 или повеќе проценти од луѓето од некои делови на земјата кои тестирале позитивно, Мина и други ја доведуваат во прашање употребата на ПЦР-тестовите како главна дијагностичка алатка.

Луѓето заразени со новиот коронавирус се најмногу заразни еден ден или два пред да се појават првите симптоми, а до пет дена откако ќе престанат симптомите. Со моменталната стапка на тестирање, „фреквенцијата на тестирање нема да биде доволно висока за да открие некого во тој прозорец“, вели Мина.

Високо чувствителните ПЦР-тестови се чинеше дека се подобра опција за следење на коронавирусот на почетокот на епидемијата. Сепак, тековните жаришта бараат тестови кои се брзи, ефтини и има доволно за да се тестираат сите оние што треба да се тестираат доволно често, дури и ако самите тестови се помалку чувствителни.

„Можеби нема да го фати секој што може да ја пренесе инфекцијата, но ќе открие најразлични луѓе, вклучително и супер-ширачи. Само тоа може да биде доволно за да се намали епидемијата практично на нула “, вели Мина.

Eskişehir escort - Sekabet kaç oldu -
Superbetin yeni adresi
-

Dinamobet link

-

kolaybet giriş yapamıyorum

- escort - Casinomaxi bağlan - Goldenbahis - Sultanbet - mobilbahis giris