Откако почувствувала дека нејзината работа во рекламирањето ја истоштува премногу, Кети Слак (41) решила да направи голема промена: Таа се откажала од својата работа и се посветила на одгледување зеленчук.
– Беше 5:30 и јас бев во бањата, се подготвував за работа како и обично, кога одеднаш сфатив дека зјапав во чешмата и не можев да ја пуштам водата. Дали треба да ја притиснам? Се врти ли?
Мојот ум едноставно не функционираше повеќе. После неколку моменти, ја свртев рачката и водата за туширање почна да тече. „Колку е пријатно“, размислував и продолжив со денот – вели Кети.
Во тоа време, таа била во одборот на една агенција, директор за глобални стратегии. Имала плата со шест бројки, заради која морала да биде достапна цело време.
– Така, во тоа време имав два часа возење на ден, покрај редовните патувања во САД, но и во Кина, Индија и Мексико.
Не беше важно што престојував во раскошни хотелски апартмани, честопати се чувствував очајно осамена. И дома, постојано бев под стрес, често плачев без причина. Сепак, си велев дека ова е нешто за кое се борат сите луѓе, така што морам.
Потоа, едно утро отидов на рутински преглед на крвта и крвниот притисок ми беше многу низок. Сестра ми ме праша дали сум во ред и се расипав со солзи. Бев толку навикната на необјаснива тага, несоница и збунети мисли што мислев дека се нормални. Набргу потоа, ми беше дијагностицирана депресија и вознемиреност и ми беше забрането да одам на работа наредните шест месеци. Дома, еден вработен. Дури и миењето на косата се чинеше како невозможна задача.
Пол ми купи кокер шпаниел да се дружам, започнав со терапија и започнав акупунктура. После осум недели, мајка ми ме исфрли во градината со чаша чај.
Никогаш не сум имала време да се занимавам со градината, но како што посакав да посеам зеленчук и да ги видам рацете како ја допираат земјата, сфатив дека тука се случуваат толку многу убави нешта. Се смирив, вели Кети.
Еден ден фрли неколку семиња на земја и за неколку недели никна лист зелена салата.
– Чувствувајќи нова љубов кон градинарството и готвењето на она што го растев, се запишав на курс за готвење и ми беше задача да изберам зеленчук.
Тоа беше почеток на нова кариера. Со заштедата, започнав блог и сега водам клуб на луѓе што користат локален, органски зеленчук. Заработувам 15 проценти од она што го заработував порано, но ништо не ми недостасува од мојот поранешен живот “, вели таа.
Претходно во 7:30 часот таа веќе беше на работа на нејзината работна маса, а сега се буди кога сака.
– Потоа правиме појадок, јадеме и започнуваме со готвење. И се чувствувам како да правам нешто што е дел од мојата душа, едноставно не го признавав тоа порано, заклучува среќната градинарка.