Еден од најздравите зеленчуци што ги консумираме е пиперката. Има многу предности, бидејќи може да се користи како свежа во салата, како печена, но и полнета со сирење или месо како одличен избор за главниот оброк во денот.
Во прилог на фактот дека овој зеленчук е исклучително вкусен и свеж и термички обработен, има бројни здравствени придобивки.
- Здравје на срцето и дигестивниот тракт
Пиперката е богата со растителни влакна, содржи железо и фолна киселина, кои имаат корисен ефект врз здравјето на цревата, кардиоваскуларниот систем и е природен антиоксиданс. Без разлика дали е црвена, зелена или жолта, пиперката е подеднакво здрава за детоксикација на телото.
- Богата е со калиум
Пиперките, без оглед на бојата, се одличен извор на калиум и витамин А.
Калиумот помага во одржувањето на здравјето на срцето, го намалува крвниот притисок и помага против чувството на подуеност.
- За подобар вид
Овој здрав зеленчук содржи витамин А, кој помага во одржувањето на здравјето на очите, одржува добар вид и спречува макуларна дегенерација на окото.
- Богата е со антиоксиданси
Црвената пиперка е особено богата со витамин Ц и каротеноиди, кои дејствуваат како антиоксиданси и имаат корисен ефект врз здравјето на очите и кардиоваскуларниот систем.
Жолтите и портокаловите пиперки содржат бета-каротин, важен за здравјето на кожата, но и витамини Ц и А, како и калиум.
- Ги намалува брчките
Консумирањето зелена и жолта пиперка може да биде корисно во намалувањето на брчките што може да се појават околу устата, познати како „линии на насмевка“.