БРЗО, ЛЕСНО И ВКУСНО – Направете пита со мед како врвен готвач! Овој рецепт е вистинскиот избор за вас!
24 јануари, 2021
Состојки
400 гр брашно
3 лажици мед
3 јајца
80 гр путер
150 гр шеќер
1 лажичка сода бикарбона
За фил:
150 гр шеќер во прав
900 гр павлака
Подготовкa:
- Во тенџерето додадете шеќер, путер, мед и ставете го на оган да се стопи смесата.
- Тргнете го тенџерето од оган, промешајте ги јајцата и додајте ги јајцата, мешајќи постојано, внимавајте да не зоврие. Постепено додавајте брашно и сода бикарбона и мешајте додека не добиете тесто.
- Пренесете го тестото во хартија за печење и посипете со малку брашно. Месете го кратко рачно. Поделете го на осум дела и истегнете го секој ретко. Притиснете го секое парче валано тесто со калап за торта за да добиете тесто со големина на калап.
- Пренесете го тестото во плех обложен со хартија за печење и печете го во рерна загреана на 180 степени 3-4 минути. Печете го и вишокот тесто.
- Потоа подгответе го кремот. Измешајте шеќер и павлака и ставете го кремот во фрижидер. Повторете ја постапката два, три пати.
- Печените кори премачкајте ги со крем, редејќи ги една врз друга. Завршете со крем, а одозгора изрендајте го вишокот печено тесто.
- Ставете ја питата со мед во фрижидер и послужете ја следниот ден, кога корите ќе омекнат.