Јапонски меки палачинки (РЕЦЕПТ)
Зошто да не направите промена и да подготвите јапонски меки палачинки наместо оние вообичаените? Лесно се подготвуваат, а изгледаат различно и можат да се комбинираат со џем, овошје…
Состојки за 4 лица:
2 жолчки
¼ шоља шеќер
½ шоља млеко
¾ шоља мешавина за палачинки
4 белки
За послужување:
Путер
Благ сируп
Џем
Капини
Малини
Јагоди
Ќе ви требаат тркалезни метални калапи за подготовка.
Подготовка:
Изматете ги жолчките, шеќерот, млекото и смесата за палачинки со миксер во голем сад додека смесата не стане компактна и грутките исчезнат. 2. Во друг сад со миксер изматете ги белките додека не добиете цврст снег. Внимателно измешајте го снегот во смесата за палачинки и внимавајте снегот да не се растопи.
Подмачкајте два метални калапи и ставете ги на тава и поставете го огинот на најмал оган. Наполнете приближно 3/4 од калапот со смесата, покријте ја тавата со капак и оставете ја да се готви на тивок оган околу 10 минути, додека средината на палачинките е скоро готова.
Користете шпатула, нежно одвојте го дното на палачинките од тавата и внимателно превртете ги. Гответе уште 5 минути и сервирајте со путер, сладок сируп или џем и диви бобинки или некој вид бобинки.