НАЈДОБРИОТ КУЈНСКИ ТРИК ДОСЕГА: А малку луѓе знаат за ова…

1 јануари, 2021
582819_namirnice01-profimedia-profimedia_ls

Но, веруваме дека не сте знаеле, дека има храна што ја користиме скоро секој ден и можеме да ја зачуваме за подоцна, само со замрзнување

Претежно чуваме зеленчук, овошје, месо, а можеби и некои подготвени оброци во замрзнувачот.

Но, веруваме дека не сте знаеле, дека има храна што ја користиме скоро секој ден и можеме да ја зачуваме за подоцна, само со замрзнување.

На тој начин, навистина можете да ги потрошите, а не да ги фрлате и што е најважно, да заштедите пари. Еве што всушност може да се стави во замрзнувачот и колку долго може да издржи.

Брашно – две години

Замрзнувањето на брашното не е толку проблем за складирање, туку корисен начин да се спречи малите паразити да го најдат патот до пакувањето. Само ставете го брашното во совршено суви херметички кутии за да спречите влага.

Јајца – една година

Искршете ги јајцата, изматете со прстофат сол или шеќер, во зависност од тоа дали ќе ви треба за солени или слатки јадења. Истурете во ќеси за замрзнувач или мали садови што можат добро да се затворат.

Кафеав ориз – една година

Овој ориз содржи повеќе масло од белиот, така што не може да трае толку долго на полицата. За да не го фрлите затоа што е штета поради неговите хранливи материи, подобро е да го чувате во замрзнувач.

Млеко – 3 месеци

Ако млекото се консумира во големи количини во вашата куќа, замрзнете ги залихите што секогаш ќе ги имате подготвени. Најдобро е да го замрзнете во садови што можат добро да се затворат (како што се пластични шишиња). Измешајте добро пред употреба.

Путер – 6 месеци

Ако купивте повеќе путер или маргарин отколку што ви треба – замрзнете го. На тој начин, секогаш ќе го имате при рака и нема да се грижите за датумот на истекување.

Јаткасти плодови- од 1 до 2 години

За да избегнете горчлив вкус и заматеност на овие намирници, замрзнете ги во ќеси со што е можно помалку воздух.

Пире од домати – 3 месеци

Ако имате доматно пире во туба или конзерва, и нема да го користите во скоро време – замрзнете го. Прво префрлете го во сад со мраз, а потоа ставете ги коцките во ќеса за замрзнувач.

Леб – три месеци

Ако сте од оние кои фрлаат многу леб – замрзнувањето е вистинското решение за вас. Ќе има одличен вкус и ќе престанете да фрлате пари и намирници.

Особено е добро да го загреете во рерна откако ќе го извадите од замрзнувачот и ќе го одмрзнете. Ќе биде како штотуку да сте го донеле од пекара.

Јаворов сируп (сто проценти) – засекогаш

Ако го чувате во замрзнувач, може да трае вечно.

Свежи зачини: босилек, магдонос, целер – 6 месеци

Прво измијте ги зачините, исушете ги, па ситно исечкајте ги. Наполнете ги тавчињата коцки мраз со сецкан зачин и истурете вода, а потоа ставете ги во замрзнувач или замрзнувач.

Една од овие коцки е идеална мерка за супи, чорби и други јадења. За полесно чување, кога зачините замрзнуваат, пренесете ги коцките мраз во вреќа со замрзнувач и извадете ги по потреба.

Вино – 6 месеци

Затвореното вино може да стои, но ако веќе сте го отвориле и не можете да го испиете целото шише, а знаете дека нема да го користите за јадење, најдобро е да го замрзнете. Постапката е лесна: пополнете вреќи со мраз или сад, а потоа, кога ќе замрзне, пренесете го во вреќата за замрзнувач и извадете го по потреба. Овој начин на чување на преостанатото вино е одличен кога ви треба дополнителен вкус за сосови или чорби.