Зелениот чај може да биде многу корисен за губење на тежината, бидејќи го стимулира метаболизмот, па затоа храната се користи поефикасно.
Овој пијалок го уживаат луѓето ширум светот, а содржи кофеин како и флавоноид катехин кој делува како антиоксиданс. И двете овие состојки можат да го забрзаат метаболизмот.
Катехинот ги разложува масните наслаги, а заедно со кофеинот, ја зголемува количината на енергија што телото ја користи.
Секако, не можете да јадете пица и да испиете шолја зелен чај со неа, а потоа да се прашувате зошто тоа нема ефект врз слабеењето.
Сепак, не е неопходно да се започне ригорозна диета, туку да се воведат здрави навики во исхраната и да престанете да јадете висококалорични грицки. Исто така, неизбежно е да се зголеми физичката активност. Сепак, и двете ќе имаат посилен и побрз ефект ако воведете навика за пиење зелен чај. Се препорачуваат две до три шолји дневно.
Зелениот чај содржи и витамини од групата Б, вклучувајќи фолна киселина, магнезиум, како и разни флавоноиди, па затоа се препорачува за сите кои се борат со високиот холестерол. Ако додадете малку сок од лимон на него, ќе го зголемите неговиот корисен ефект врз здравјето и ќе ја зајакнете отпорноста на телото на болести.
Доколку подготвувате зелен чај од кесичка, ставете ја водата да се загрее на температура од околу 85 степени (не треба да зоврие), потоа спуштете ја кесичката и оставете ја во покриена чаша најмногу 2 минути.
Ако правите чај во листови, прелијте половина лажичка листови со топла вода, покријте ја чашата и процедете го чајот по 60 секунди.