И за да не губите време барајќи добар докажан рецепт, ние веднаш споделуваме со вас рецепт за пастрмка на скара, од докажаниот готвач Џејми Оливер.
Состојки:
пастрмка – 2 парчиња. (приближно 400 грама еден)
лимон
маслиново масло
сол и бибер по вкус
путер
Подготовка:
Исчистете ја рибата ако не сте купиле веќе исчистена. Направете расекотини на кожата од двете страни, длабоки околу 0,5 сантиметри. Зачинете ја секоја риба со сол, бибер и премачкајте ја со маслиново масло. Исечете еден лимон на половина, а другиот на парчиња. Наполнете ја рибата со парчиња лимон и сецкан магдонос.
Ставете парчиња путер и испечете ја рибата околу 10-15 минути од секоја страна.
Џејми Оливер препорачува послужување риба на скара со нов компир, зеленчук на пареа или едноставна свежа салата.