
Ви претставуваме чоколадна торта за сите љубители на овошје, пудинг и чоколадо.
Фил:
- 1/2 л полномасно млеко
- 2 пудинзи од ванила
- 1 ванилин шеќер по желба
- 100 гр шеќер
- 50 гр путер
- 50 мл слатка павлака
- Бисквит: 100 гр путер во собна температура 50 гр шеќер во прав 3 парчиња јајца 150 гр брашно 1/2 гр прашок за пециво – за темниот дел сè уште ви треба, 1 лажица квалитетно какао 1 лажица кисела павлака 300 гр замрзнати цреши.
Потребен ви е плех со димензии 30х25 см.
Подготовка, прво подгответе го филот:
Направете го пудингот во млеко, додадете шеќер по желба. Варете ја оваа смеса во кремот во остатокот од млекото што сте го загревале (покријте ја површината на кремот со проѕирна фолија со врело млеко и оставете ја да се излади.
Додека филот се лади, подгответе бисквит:
Изматете путер и шеќер во прав во миксер, додавајте по едно јајце (секое следно јајце додадете го само кога претходното е убаво изматено), па додајте просеано брашно и прашок за пециво. Поделете ја смесата на 2 еднакви делови и додадете 1 лажица какао и 1 лажица кисела павлака.
Во плехот што го редите со хартија за печење, најпрво внимателно наредете го жолтиот дел и израмнете го, а потоа внимателно раширете го темниот дел над него, што е можно порамномерно, над наредените цреши.
Печете на 180 степени Ц околу 40 минути.
Продолжување на филот: Во млакиот фил додадете 50 гр мешан путер, а на целосно оладениот додадете 50 мл изматена слатка павлака.
Распоредете го филот од пудинг рамномерно. Одозгора изрендајте чоколадо.