По две недели уживање во празничната трпеза и калорична храна, време е да се посветите на чистење на вашето тело и да се свртите кон правење домашни десерти кои нема да остават дополнителен белег на вашата линија. Наместо да купувате џемови полни со шеќер и конзерванси, за помалку од половина час направете домашни портокали и моркови кои ќе обожавате да ги јадете за појадок или со палачинки.
Почетокот на годината е идеално време за одмор на вашето тело од висококалорична храна и нездрави десерти, а едно од најдобрите слатки решенија се домашните џемови кои лесно успеваат дури и за почетници.
РЕЦЕПТ
Состојки:
6 портокали
30 кг моркови
60 кг шеќер
20 дл вода
1 ванилин шеќер
1/2 вреќа желе
Постапка:
Излупете три портокали, извадете ја белата кожа и исецкајте го целосно чистото месо од овошјето на парчиња, а преостанатите три портокали исцедете ги во сокот. Излупете морков и изрендајте го што е можно поситно, а потоа ставете исечени портокали, рендан морков, сок од портокал, вода, шеќер и ванилин шеќер во тенџере со подебело дно (што е идеално за готвење џемови).