Топло чоколадо на мексикански начин!
10 јануари, 2021
За љубителите на какаото нема подобра комбинација од топло чоколадо, меко ќебе и добра книга (музика, филм, серија), особено за време на студените, зимски денови…
Состојки (за една личност):
- 30 гр црно чоколадо
- чаша полномасно млеко
- 2 лажици шеќер или мед
- лажица незасладен какао во прав
- малку сол
- половина лажичка цимет
- прстофат чили пиперки
Подготовка: Измешајте рендано чоколадо, какао и половина чаша млеко во метален сад. Свртете го шпоретот на најниска температура. Само тогаш ставете го садот на рингла и нежно мешајте, додека чоколадото не се стопи целосно. Потоа додадете го остатокот од млекото и солта. Промешајте, па додадете шеќер. Продолжете со мешање додека смесата не се соедини. Додадете половина лажичка цимет и малку чили пиперки. Целата постапка трае околу 10 минути, а врвните слаткари веруваат дека комбинацијата чили пиперки и чоколадо е непогрешлива. Уживајте!