Зимскиот зачин кој дава арома на варено вино не е добар само за забоболка: Ова се сите бенефити на КАРАНФИЛЧЕТО

popara17 октомври, 20211min0
de954245df2c2d488123057b9214925628fc45d2

Каранфилчето потекнува од Индонезија, а најчесто се користи за кулинарски цели поради аромата што ја има.

Сепак, ова е исклучително здраво растение и може да помогне при разни воспалителни процеси благодарение на неговите антисептички и аналгетски ефекти.

Лековитите својства на каранфилчето се познати со векови, без оглед дали се земаат во форма на земја или преку етерично масло.

Добрo е за коските

Каранфилчето е богато со минерали, вклучувајќи манган, кој е идеален за коските. Само една лажичка каранфилче содржи над 50% од потребниот дневен внес препорачан од ФДА

Влијае на нивото на шеќер

Студиите на животни покажуваат дека каранфилчето може да го намали нивото на гликоза во крвта кај глувци со дијабетес. Од друга страна, истражувањето со луѓе с yet уште не е завршено, но во една мала студија, пациентите со дијабетес кои земале еден до три грама каранфилче месечно забележале значително подобрување, вклучувајќи го нивото на гликоза, триглицериди и ЛДЛ холестерол.

Најдобар извор на антиоксиданси

На листата од 100 најбогати извори на полифеноли и антиоксиданси, зачините беа најчести, а каранфилчето беше на прво место, надминувајќи ги боровинките со над 30 пати поголема концентрација на антиоксиданси.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma