Без шеќер, брашно и масло: Чоколаден колач кој се прави за час, а е лесен и ефтин

18 јануари, 20220
334257_cokoladni-kolac-shutterstock-618928955_ff

Оваа чоколадна торта се подготвува брзо, лесно, основата се какаото и бананите, а можете слободно да направите двојна мерка, доколку сакате поголема торта.

Состојки:

2 банани
40 какао во прав
5 g прашок за пециво

за глазура:

80 гр темно чоколадо
30 мл слатка павлака

Подготовка:

Исечете ги бананите на прстени, па ставете ги во блендер, заедно со какаото и прашокот за пециво. Добро изматете додека не се добие течна смеса.

Истурете во мал калап, претходно обложен со хартија за печење. Ставете во рерна 5 минути.

Направете ја глазурата мешајќи темно чоколадо и слатката павлака, па ставете ја во микробранова печка 2 минути да се растопи.

Превртете ја тортата на чинија, извадете ја хартијата и прелијте ја со чоколадната глазура.

Почекајте малку да се излади, исечете и уживајте!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi