Избегнувајте ги: Овие состојки се ПООПАСНИ ОД ШЕЌЕР

20 март, 20220
Hrana

Познато е дека шеќерот не е добар за организмот, особено ако се консумира во големи количини.

Покрај шеќерот, подеднакво опасни се и другите состојки кои се наоѓаат во многу намирници.

Најштетни се мултипреработената храна, како и готовите оброци кои содржат различни адитиви.

1. Транс масти

Транс мастите се незаситени масни киселини и се формираат при индустриско стврднување на оригинално здравото растително масло. Дури и ако маслото се загрева долго време и на високи температури, се формираат транс масти – особено кога храната се подготвува во фритеза. Доколку често ги консумирате овие масти, тие можат да бидат многу штетни за вашето здравје, бидејќи го зголемуваат нивото на лошиот холестерол во крвта.

2. Нитритна сол за сушење месо

Производителите на храна користат нитритна сол за да го исушат месото за подолго да го зачуваат високо обработеното месо како шунка, сланина и салама.

Во исто време, можно е на овој начин да се подобри аромата и вкусот. Оваа мешавина од кујнска сол, калиум нитрит и натриум нитрит ќе ја препознаете по ознаките Е – 249 и Е – 250.

3. Вештачки бои

Многу намирници содржат вештачки бои за да бидат привлечни за купувачот. Иако боите служат за привлекување на потрошувачот, тие воопшто не се здрави и треба да ги избегнувате во широк лак.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi