Палачинки за кои сите ќе ве прашаат за рецепт: Трик кој помага тестото да остане меко и тенко
Заборавете на млекото – го прави вашиот омилен десерт да биде жилав
Тенки и меки палачинки кои се совршено испечени и полнети, без ризик да бидат цврсти или да се кинат, не се секогаш лесни за правење.
Мајсторите за правење на овој десерт секогаш користат кисела вода, а ова е рецепт за палачинки кои секогаш успеваат, тенки се како хартија и нема да се кинат.
СОСТОЈКИ:
- 5 јајца
- 500гр брашно
- 400мл кисела вода
- 1 лажичка шеќер
- Малку сол
Подготовка:
Јајцата изматете ги со миксер да се запенат, па додајте брашно и кисела вода и продолжете со матење. Пред крајот на матењето додадете шеќер и сол, убаво измешајте и оставете ја смесата да отстои десетина минути.
Загрејте ја ринглата, ставете ја тавата без масло и оставете ја да отстои на ринглата триесет секунди. Потоа истурете малку масло во тавата, додадете ја смесата за палачинки со кутлача, рамномерно распоредете ја на тавата и печете како и обично.
Ставете фил по желба и уживајте.
Пријатно!