Палачинки за кои сите ќе ве прашаат за рецепт: Трик кој помага тестото да остане меко и тенко

3 мај, 20220
Screenshot_3

Заборавете на млекото – го прави вашиот омилен десерт да биде жилав

 

 

Тенки и меки палачинки кои се совршено испечени и полнети, без ризик да бидат цврсти или да се кинат, не се секогаш лесни за правење.

 

Мајсторите за правење на овој десерт секогаш користат кисела вода, а ова е рецепт за палачинки кои секогаш успеваат, тенки се како хартија и нема да се кинат.

 

СОСТОЈКИ:

  • 5 јајца
  • 500гр брашно
  • 400мл кисела вода
  • 1 лажичка шеќер
  • Малку сол

 

Подготовка:

Јајцата изматете ги со миксер да се запенат, па додајте брашно и кисела вода и продолжете со матење. Пред крајот на матењето додадете шеќер и сол, убаво измешајте и оставете ја смесата да отстои десетина минути.

 

Загрејте ја ринглата, ставете ја тавата без масло и оставете ја да отстои на ринглата триесет секунди. Потоа истурете малку масло во тавата, додадете ја смесата за палачинки со кутлача, рамномерно распоредете ја на тавата и печете како и обично.

 

Ставете фил по желба и уживајте.

 

Пријатно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *